Kläder till barn

"Tänk dig att du kommer in i en barnklädesbutik.

På en vägg hänger strumpor. Strumpor i alla färger och med massa olika mönster. Bruna med vita ränder, Rosa med gula stjärnor eller hjärtan, svarta med glittriga bilder – några med Spiderman, några med HelloKitty, Lila med Spiderman, blå med gröna traktorer, rosa med lila traktorer, mörkgröna med gulliga hästar på, blå med Bamse, rosa med Bamse, svarta med Nallemaja, röda med Nallemaja… I en låda bredvid ligger olika sjupack några har hela regnbågen representerad, några pack har olika jordfärger, några olika pasteller, några olika blå toner och några olika röda…
Ja, precis alla de strumpor du är van vid att se i butikerna plus lika många till i både dämpade och/eller färgglada kombinationer.
Du plockar till dig av de du tycker är snygga och går vidare.

Nästa vägg är fylld av byxor. Plyschbyxorna och mjukisbyxorna hänger på varsin lång rad i alla färger, Hela regnbågen är representerad från; lila till rött i ordning. Du ser snabbt var den färg du är ute efter hänger och plockar med dig de byxor du vill ha.

Bredvid hänger jeansen. Slimmade jeans finns i ena änden med bland annat Star Wars, Hello Kitty, döskallar, hästar eller med kristallapplikationer i olika möster och färger.
Några har inga tryck alls, några av dessa har kanske rosa, blå, eller vanliga “guldiga” sömmar eller är sydda av grön, röd eller rosa denim. Några har bootcut och några hängslen. Några har båda delar. Inga par är så lågt skurna att de åker ner när barnet försöker leka.
I andra änden hänger mer baggy jeans. Med samma urval av mönster och detaljer som de slimmade men avpassade för en bredare kroppsform.
Du vet ditt barns kroppsform, så du plockar åt dig rätt modell i något snyggt mönster och går vidare.

På ett antal ställningar på golvet finns tröjor av alla de sorter hängande. En ställning är märkt “basic” och har långärmade och kortärmade t-shirts utan tryck eller detaljer.
Och bredvid den en eller flera ställningar med olika tryck och detaljer i olika färgställning på olika bakgrundsfärg. Ja, ungefär som med strumporna och byxorna.
Nästa ställning är märkt “tunikor”, en skjortor, en annan “klänningar”, en med kjolar, en med shorts… Några är märkta med “slim fit” några med “baggy”.

Alla ställningar har inte samma urval av färger och färgkombinationer men självklart ett lika brett urval.
Du hittar en rosa och en svart BlixtenMcQueentröja och en rosa och en svart Tingelingtröja och köper alla fyra.
Storleken skiljer inte mellan rosa och blå utan du kan ta precis den storlek ditt barn har utan att bekymra dig för att det ska sitta för trångt, glipa i midjan eller fladdra runt på barnets kropp.

Sedan plockar du på dig en rosa klänning, en röd BlixtenMcQueenkjol, och en lila StarWarstunika och känner dig ganska nöjd för idag. Du stannar kanske till på accessoaravdelningen för att köpa ett grönt glittrigt diadem och en grön glittrig matchande slips eller så låter du bli det. Det är ju inte som att du blir tvingad att köpa diademet bara för att du vill ha slipsen, eller tvärtom…

Att avskaffa könsindelningen av kläder betyder inte att det blir svårare för någon att hitta de kläder man vill köpa. Svårare att välja, kanske. Svårare att begränsa barnen, ja, troligen, men svårare att hitta kläder? Oh nej!
Istället för att gå till “tjejavdelningen” och leta efter en specifik rosa klänning bland allt rosa så går du till till klänningshyllan och hittar enkelt de som är rosa. Ja, om du inte är färgblind, då…
Och vill du ha ett par svarta byxor så går du till byxavdelningen och letar upp ett par i rätt modell.

Att avskaffa könsindelningen av kläder betyder inte att vilja ta bort allt rosa och blått och byta ut det mot typ brunt och orange. Utan att erbjuda alla barn alla färger och göra alla olika seriefigurer och mönster tillgängliga för alla barn.

Att avskaffa könsindelningen av kläder betyder inte att vilja ta bort alla rosa prinsessor och svarta riddare utan att komplettera med svarta prinsessor och rosa riddare – och låta barnen, oavsett om de är utrustade med snippa eller snopp, själva välja om de vill vara rosa prinsessa, rosa riddare, svart riddare eller svart prinsessa. Eller svartrosa riddarprinsessa eller rosasvart prinsessriddare för den delen.

Är du fortfarande emot att avskaffa könsindelningen av kläder, för att du inte förstått vad det går ut på, så läs igen.
Är du fortfarande emot att avskaffa könsindelningen av kläder, för att du bara inte vill ge alla barn samma möjligheter och förutsättningar, så kan du gå och dra nåt gammalt över dig."


Tagen från en TS på familjeliv.


Mammas lilla trummisGalen mini trummis. :P


Mio badar utan att skrika

Härom dagen badade Mio utan att skrika för 3:e gången någonsin. Han satt så fint i badbaljan så vi var tvugna att fota.RSS 2.0